Jaro se nám nezadržitelně blíží. Všechno tomu nasvědčuje. Při pohledu na okolní přírodu je to zcela zřejmé. Dny se prodlužují, stromy se začínají obalovat listím a sluníčko častěji svítí a více hřeje. Jaro se přibližuje i při pohledu do kalendáře. V dohledu je nejen ono magické datum jarní rovnodennosti a tedy počátek astronomického jara, ale jednotlivé dny se nám zaplňují jarními aktivitami. Blíží se také data pořádání pravidelných typicky jarních akcí.

Jednou z těchto akcí, která by neměla chybět ve vašem kalendáři, je i konání festivalu pražských a středočeských amaterských loutkových souboru, který se bude konat, jak už se stalo pravidlem, právě o prvním jarním víkendu. Jeho již 36. ročník proběhne v termínu od 25. do 27. března na scéně Divadla Karla Hackera.

A na co se můžete těšit ?  Na festivalu vystoupí celkem 8 různých souborů z Prahy a Středočeského kraje. Mezi nimi nemůže chybět domácí soubor Jiskra. Ten si pro příchozí diváky v premiéře připravil pokračování veleúspěšného dobrodružství pan Krbce a všech obyvatelů hradu Kulíkova. Mimo domácích přijede také například soubor Kulíšek z Bystřice u Benešova nebo divadla z Rakovníka, Hostivic a Odolené Vody.  Z pražských souboru třeba Zbraslavská Rolnička , soubor AURINKOT - ZUŠ z Prahy 5.

Věříme, že všechna představení, v rámci přehlídky, která soubory převedou, budou jejich nejlepším výkonem. Jednak proto, že jistě budou chtít potěšit diváky  sedící v sále, ale také, proto, že přehlídka je soutěžní. Všechna představení bude pozorným a bedlivým okem sledovat odborná porota, která na samém konci festivalu, při jeho slavnostním zakončení, ocení nejlepší individuální i kolektivní výkony a ze všech účastníků určí vítěznou inscenaci. Tento vítěz dostane nejen hodnotnou cenu, ale dostane se i do nominace na celostátní přehlídku Loutkářskou Chrudim. Její jubilejní 60. ročník se bude konat na začátku července a účast na ní je prestižním oceněním pro všechny amatérské loutkáře.

Proto, vydáte-li se svými ratolestmi o prvním jarním víkendu na procházku, zvažte, zda by se cílem vaší procházky nemělo stát některé z představení v rámci festivalu na prknech Divadla Karla Hackera. A i kdyby počasí nebylo pro procházky příznivé klidně k nám zamiřte. Budeme hrát za jakéhokoliv počasí a moc se na vás po všechny tři festivalové dny těšíme.

Loutkové divadlo Jiskra